9 november 2015

Glutenfritt, födelsedagar och julkänsla! Det doftar ljuvligt av saffran... Mmm!

Så var det dags att fira min födelsedag igen, jag älskar födelsedagar och har så gjort sedan jag var liten. Spänningen att få bli väckt på morgonen, att någon vill göra något speciellt för mig, att någon har tänkt ut det där lilla extra för mig flera dagar innan min födelsedag, för att jag på mitt sätt ska få känna mig som en prinsessa för en dag en gång om året. Att få bli överraskad det är en av de härligaste och mest fantastiska och underbar känslor som finns!

Ibland är dock inte tårta så viktigt för mig när det är min födelsedag då vi har en hel del födelsedagar just nu i november så i år valde jag istället ett recept på en:

Glutenfri saffransockerkaka som serverades med lingongrädde.
(Detta receptet är taget ur tidningen Baka Glutenfritt)
175g extrasaltat smör
1 kuvert saffran
2 ekologiska ägg
3 dl ekologiskt strösocker
1 1/2 dl röd mjölk
1 tsk fiberhusk
2 tsk bakpulver
1 1/2 dl mandelmjöl (70g)
1 dl potatismjöl (80g)
2 1/2 dl naturligt glutenfri (NGF) fin mix (150g)
Lingongrädde
1 1/2 dl frysta lingon
3/4 dl strösocker
2 dl vispgrädde
Smält smöret och låt det svalna, mortla saffran med 1 tsk socker och blanda ner det i smöret och låt stå en stund. 

Vispa ägg och strösocker pösigt ca 5-7 minuter. Tillsätt saffranssmöret och mjölken till äggsmeten. 

Blanda ihop alla resterande torra ingredienser och rör ner dem i smeten. Häll sedan smeten i en välsmord form med löstagbar botten, ca 24cm i diameter, och i botten lägger du ett formklippt bakplåtspapper för att kakan ska lossa lättare när det är klart.

Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 17C i ca 45 - 55 min. Så fort den börjar få färg så täck kakan med en bit ugnsfolie. Känn med en sticka om kakan är klar innan du tar ut den ur ugnen. Låt svalna i formen (jag gjorde kakan 2 dagar innan och förvarade den i kylskåpet).

Lingongrädde: blanda de frysta bären med strösockret och rör om ett par gånger tills bären har tinat. Vispa grädden och blanda sedan i lingonen och servera till kakan som du har pudrat snyggt med florsocker.

Njut!, ät och dröm om snö! För det gör jag! :D

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar