Ibland är dock inte tårta så viktigt för mig när det är min födelsedag då vi har en hel del födelsedagar just nu i november så i år valde jag istället ett recept på en:
Glutenfri saffransockerkaka som serverades med lingongrädde.
(Detta receptet är taget ur tidningen Baka Glutenfritt)
175g extrasaltat smör
1 kuvert saffran
2 ekologiska ägg
3 dl ekologiskt strösocker
1 1/2 dl röd mjölk
1 tsk fiberhusk
2 tsk bakpulver
1 1/2 dl mandelmjöl (70g)
1 dl potatismjöl (80g)
2 1/2 dl naturligt glutenfri (NGF) fin mix (150g)
Lingongrädde
1 1/2 dl frysta lingon
3/4 dl strösocker
2 dl vispgrädde
Smält smöret och låt det svalna, mortla saffran med 1 tsk socker och blanda ner det i smöret och låt stå en stund.
Vispa ägg och strösocker pösigt ca 5-7 minuter. Tillsätt saffranssmöret och mjölken till äggsmeten.
Blanda ihop alla resterande torra ingredienser och rör ner dem i smeten. Häll sedan smeten i en välsmord form med löstagbar botten, ca 24cm i diameter, och i botten lägger du ett formklippt bakplåtspapper för att kakan ska lossa lättare när det är klart.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 17C i ca 45 - 55 min. Så fort den börjar få färg så täck kakan med en bit ugnsfolie. Känn med en sticka om kakan är klar innan du tar ut den ur ugnen. Låt svalna i formen (jag gjorde kakan 2 dagar innan och förvarade den i kylskåpet).
Lingongrädde: blanda de frysta bären med strösockret och rör om ett par gånger tills bären har tinat. Vispa grädden och blanda sedan i lingonen och servera till kakan som du har pudrat snyggt med florsocker.
Njut!, ät och dröm om snö! För det gör jag! :D
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar