5 november 2015

Glutenfria choklad- & chili-bitar. Mums för choklad!

Man ska alltid ha något mäktigt med mycket choklad i frysen att bjuda på till kaffet! Detta grundreceptet hittade jag i recepttidningen Glutenfritt och igen bearbetade jag om det efter tycke och smak eftersom jag gillar chili i kombination med choklad. 

Dessa små Choklad- & chilibrownies mumsbitarna med nutellatopping är perfekta!
Brownie
125 g extrasaltat smör
125 g NGF mörk choklad
2 1/2 dl råsocker
1/2 tsk vaniljpulver 
3 ägg
2 dl naturligt glutenfri (NGF) mjölmix
1/2 dl kakao (här tar jag hälften Vahlrona kakaopulver och hälften kung Markattas ekologiska).
1 tsk bakpulver 
1/2 tsk salt
1 krm chilipulver

Topping (helt enligt grundreceptet och varning för en livsfarligt god topping!)
1 dl hemmagjord Nutella (se recept längre ner).
150 g NGF mörk choklad
25 g extrasaltat smör 
2 msk mjölk

Smält smör och choklad på låg värme i en kastrull under omrörning. Häll smeten i en bunke och rör ner sockret och vaniljpulvret. Rör därefter ner äggen en i taget. 

Blanda ihop mjölmixen, kakao, salt, chili och bakpulver i en skål och rör ner mjölblandningen lite i taget i smeten. Rör till en jämn smet.

Smörj en liten långpanna (ca 25 x 25 cm) och lägg i ett bakplåtspapper i botten för att få ut den lättare när allt är klart. 

Häll smeten i långpannan och grädda kakan i mitten av ugnen i ca 35-45 min (lite beroende på ugnen) i 175C. Kakan ska vara kladdig. Nu ska den svalna helt och jag lät den svalna i formen.

Nu ska vi göra topping, blanda alla ingredienser i en kastrull och rör tills allt har smält på svag värme. Bred toppingen över den kalla kakan och låt den stelna i kylskåpet tills den har stelnat. Skär sedan kakan i små fyrkanter 2 x 2 cm, perfekta små munsbitar. Garnera med florsocker. 

Ät! Njut! Och blunda en stund innan du tar en slurk ur kaffekoppen!

Hemmagjord nutella, naturligt glutenfri.

350 g hasselnötter
200 g NGF mjölkchoklad
1 msk NGF kakao
1 - 2 msk ljus flytande honung (beroende på hur söt du vill ha den, smaka av)
1/2 tsk vaniljpulver
1 nypa salt

Sätt ugnen på 200 C
smält chokladen över ett vattenbad, ställ åt sidan och låt svalna.
Häll nötterna i en rostfri form / plåt i ett lager och ställ in i ugnen. Rör om då och då så att de rostas jämnt runt omkring, ca 10-15 min. Ta ut och låt dem svalna. Lägg nötterna i en handduk, lite åt gången och gnugga dem ordentligt - ett enkelt sätt att få bort skalen. Häll dem sedan i en matberedare och mixa dem tills du får en krämig nötmassa, vilket kan ta en liten stund så ge inte upp. Skrapa ner det som fastnar på sidorna i mixerna och fortsätt mixa. 
Häll sedan i den smälta avsvalnade chokladen, kakaopulvret, vaniljpulvret, saltet och den flytande honungen och kör i ca 30 sek tills allt har blandats. Smaka av. Beroende på hur söt du vill ha din hemmagjorda nutella så kan du nu tillsätta mer honung.

Förvara din nutella i en burk med tätslutande lock i rumstemperatur, den klarar ca en månad.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar