Jag tror att det även handlar om att jag får samla min familj runt omkring mig, att få baka, laga mat, finurla på dukningen och fixa och få vara prinsessa för en dag och se människor njuta av det som ställs fram! Höra sorlet från mina närmaste runt omkring mig som för mig är trygghet. Jag älskar helt enkelt att fylla år!
Så idag blir det födelsedagskakor på bloggen!
Klassiska glutenfria Finska pinnar (ca 25 - 30 st)
Och de smakar som min mammas finska pinnar gjorde när jag var yngre och kunde äta saker med vetemjöl.
Jag utgick från ett recept jag hittade i ett gammalt nummer av tidningen "Baka Glutenfritt" och det kommer ur boken "Nytt Fikabröd" av Jessica Frej och Maria Blohm. Och det var härligt enkelt!
6 droppar bittermandelolja
120 g mandelmjöl
50 g rörsocker
100 g rumsvarmt extrasaltat smör
120 g maizena majsstärkelse
30 g majsmjöl
30 g pärlsocker
1 uppvispat ägg till pensling
Sätt ugnen på 200 C. Blanda ihop alla ingredienser, utom pärlsockret och ägget, med elvisp och degkrokar. Den ska bli hyfsat fast.
Dela degen i bitar och rulla till längder som skärs i ca 3 cm långa bitar. Pensla bitarna med uppvispat ägg och doppa i pärlsocker och lägg på bakplåtspapper på en plåt. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter
Och självklart kommer här även receptet på mina favoritkakor,
Skurna glutenfria chokladbröd (ca 30 st)
Här utgick jag från ett mycket bra recept på bloggen vågavägravete och ändrade tills jag fick receptet naturligt glutenfritt så att det passade mig.
2 1/4 dl strösocker
1 msk ljus sirap ekologisk
420 g naturligt glutenfri mjölmix
4 msk NGF kakao
1 tsk bakpulver
1/2 tsk vaniljpulver
200 g extrasaltat smör
1 ägg
Pärlsocker & ett uppvispat ägg till pensling
Blanda samman alla ingredienser till en smidig deg med elvisp och degkrokar.
Rulla degen till avlånga rullar som läggs på bakpappersklädd plåt, och platta till rullarna, pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
Grädda mitt i ugnen på 200 C i ca 15 min. När de är klara och fortfarande varma så skärs de i lagom längder och får svalna på plåten.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar