För 1,5 månad sedan köpte vi en 10-kilos låda med ekologiskt Kaprifolkött från naturbeten i Bohuslän och Dalsland, en mycket väl värd investering då vi är mer än nöjda med kvalitén.
Lådan innehöll flera förpackningar med grytbitar så vi gav oss på att laga Boeuf Bourguignon för första gången och det visade sig vara larvigt enkelt! Det viktiga är att tänka på att inte tillaga den i en gjutjärnsgryta då syran i rödvinet får järnet i grytan att oxidera vilket missfärgar maträtten så den blir gråaktig och ger samtidigt en otrevlig bismak. Det bästa du kan använda är en emaljerad gjutjärnsgryta så slipper du det.
Boeuf Bourguignon (4 port)
400 g grytbitar av nöt
1 förpackning schalottenlök (ca 8 st)
2 vitlökar
1 röd paprika
2 morötter
Brynt schalottenlöksfond
1-2 msk tomatpuré
1tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk vitlökspeppar
1 tsk timjan
Smör & rapsolja till stekning
2 dl rödvin
1 dl kokhett vatten
1 tärning naturligt glutenfri (NGF) köttbuljong
1 förpackning NGF bacon.
Lite honung
(Ev potatis)
Ett tips är att förbereda allt genom att hacka vitlöken, skära paprikan i bitar, skära morötterna i halva slantar och schalottenlöken i halvor.
Hetta upp olja och smör i en gryta och fräs grytbitarna på hög värme, peppra köttet när det har fått färg, stek lite till och ta upp det ur grytan, häll därefter i alla grönsaker och fräs en stund.
Ibland gör vi en variant där vi skivar i stora bitar potatis som får koka med i grytan = en mer allt-i-ett-gryta eller så serverar vi kokt potatis till.
Häll tillbaka grytbitarna i grytan o låt fräsa tillsammans, tillsätt tomatpurén, kryddorna, vinet, vattnet, buljongtärningen, fonden och låt koka upp och låt grytan sedan småputtra, klipp ner baconen och ringla i lite honung och låt puttra vidare i ca 45 min.
Smaka av efter halva vägen och krydda på eller spä med mer vatten om du tycker det behövs.
Grytan går bra att göra ett dygn innan det ska serveras, ärligt talat blir den godare om den får stå ett dygn.
Njut!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar