20 december 2014

Glutenfritt julmys och julstök ett par dagar innan jul.

Wunderbara Jul eller strålande jul!
Jag älskar julen oavsett och drömmer om en vit och kall jul med rimfrost. 

Detta med julstress ...vad är det? Jag julstressar inte men jag jobbstressar innan jul för att hinna avsluta alla uppdrag innan åtsskiftet.

Hur stressar du av?
Jag bosätter mig i köket med stängd dörr och resten av familjen får knacka om de behöver något. Att få gå all-in för mig i bakandet är mitt sätt att varva ner och stressa av.

Så här är några av delikatesserna som blev till i veckan.

Naturligt Glutenfria Snickerspraliner

Beroendeframkallande små snickerspraliner utan socker, gluten, vete & mjölk

Ta ca 2 dl jordnötter och finhacka i en mixer.
Tillsätt 2 dl urkärnade dadlar (jag köper en låda, brukar finnas till jul), 3 msk naturligt glutenfri kakao, ca 1 krm vaniljpulver och ca 1 msk kokosfett och mixa till en deg. Knåda degen och forma avlånga bitar som du skär till lagom stora delar. Och ställ in i kylen eller frysen en stund.

Smält mörk choklad i vattenbad (tillsätt yttepytte med kokosfett för att få den att inte bli grynig).
Doppa bitarna i chokladen och dekorera med en jordnöt. 

Om du använder laktosfri choklad så blir de även laktosfria.


Naturligt glutenfria och laktosfria bollar med smak av romerska bågar

Försvinnande goda små bollar med smak av romerska bågar utan socker, gluten, vete & mjölk

Mixa 1,5 dl cashewnötter med 2,5 msk kakao o en nypa vaniljpulver. Tillsätt 1,5 dl urkärnade dadlar och 1 msk kokosfett/olja och zest av en ekologisk apelsin (enklaste sättet att undvika att få med det vita av skalet är att riva på ett zestjärn). Mixa allt till en deg och forma till bollar som du rullar i kakao.

Här kan du även byta ut det rivna apelsinskalet till färskriven ingefära, då blir det lite mer sting.
Eller varför inte göra ljuvliga små moccabollar genom att byta ut apelsinen mot 1 - 2 tsk snabbkaffe
Dessa går också utmärkt att doppa i mörk choklad.

Om degen håller ihop dåligt så tillsätt några droppar vätska så går den ihop bättre


Gluten- och laktosfria juliga saffransbollar

Nu till de juliga små saffransbollarna som kan göras helt nötfria genom att bara ta bort cashewnöten. Helt utan raffinerat socker, gluten, vete & mjölk

Stöt 1 pkt saffran, blanda ut saffran med 2 dl kokosgrädde, den tjockaste du kan hitta (jag tog en burk med kokosgrädde och tog bara ut det tjockaste lagret i toppen, (ingen vätska)). Och blanda till den saffranen har blandats ut ordentligt. Tillsätt 5 dl kokosflingor och honung till lagom konsistens som går att rulla.
Om du vill och tål så rulla in en cashewnöt eller hasselnöt i varje boll. Rulla bollarna i koksflingor och låt vila i kylen några timmar innan du serverar dem.


God Jul! 🎅🎄✨⛄️

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar