För att reda ut detta för egen del så kontaktade jag Cloetta, anledningen till att det blev Cloetta är för att de tillverkar mitt favoritgodis sedan jag var liten. Detta var svaret jag fick från Cloetta: "Glukossirapen är stärkelse från främst majs, vete och potatis. I 95% av fallen är det från vete. I processen tas alla proteiner bort, vilket innebär att produkten blir glutenfri även om ursprunget är vete.
Glukossirapen innehåller under 20 ppm."
För mig som inte enbart är glutenintolerant utan även veteintolerant, det innebär att det måste vara 0 ppm, så är det förödande.
Nu undrar jag såklart VARFÖR! använder matindustrin glukossirap i var och varannan produkt? Är det någon av er som vet? För ni ska inte tro att det bara finns i godis. Och VARFÖR använder man vete/vetemjöl överhuvudtaget i så många matprodukter?
Denna lördagen har verkligen varit underbar och en go försmak på sommaren så därför tänker jag avsluta dagens blogg med ett tipsa för oss mjölk-, gluten- och vete- allergiker/intoleranta och även ni som är veganer. GB har en strutglass (tyvärr inte ekologisk) som heter R-ice och som är framtagen till oss allergiker, och som är god! Kan inte komma på när jag åt en strutglass sist!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar