1 december 2015

Advent och glutenfri fika

Äntligen går vi in i en varm och ljusrik månad! Vet inte om ni är lika förtjusta i jul som jag är men jag njuter av värmen och alla ljus som advent för in i december. Julstressen motade jag i grind för många många år sedan, för mig är tiden fram till jul njutning på olika sätt. Förutom nöjet i att handla julklappar så är även detta en bakningens månad. Tror att bakningen är ren terapi och så tänker jag så bra när jag bakar.

Årets advents-kaffe-kaka blev små mini Chokladbiskvier fyllda med saffranssmörkräm.


Botten:
200g mandelmassa som fungerar för NGF eller en hemmagjord.
1 äggvita

Fyllning:
125 gr extra saltat smör
1,5 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker eller 1 tsk vaniljpulver
1 äggula
0,5 pkt saffran stött med socker

Garnering:
150g NGF mörk choklad eller hälften mörk och hälften ljus.

Ugn:175C

Botten:
Riv mandelmassan fint och rör ihop med äggvitan till en jämn smet. Fyll smeten inne spritspåse (Clas Ohlsson har en kartong smidiga engångsspritspåsar). Spritsa ut små kakor, ca 3 cm i diameter, på en bakpappersklädd plåt. Platta till topparna och grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter. Låt de små biskvierna kallna på plåten.

Fyllning:
Rör matfett, florsocker och vaniljsocker smidigt. Rör ner äggulan och den stötta saffranet. Bred eller spritsa smörkrämen toppig på kakornas undersida. Låt stelna i frysen.

Garnering:
Bryt chokladen i bitar och smält i vattenbad. Doppa biskviernas krämsida i chokladen och låt dem stelna på bakplåtspapper. Biskvierna mår bäst av att förvaras i kylskåp men jag har dem i frysen så att vi inte äter upp alla på en gång. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar