2 juni 2014

Glassvärldens djungel för en allergiker! Glutenfri glass!

Idag har sommaren kommit på allvar med go värme och strålande sol här i Göteborg och termometern står på hela +29C i skuggan. Överallt njuter människor av sommarkänslan, det är härligt att se uteserveringarna och balkongerna digna av soltörstare, det märks verkligen att vi längtar efter lata semesterdagar. 




Och vad hör väl sommaren till? Jo glass! Glass i stora lass! Vilket jag trodde var en hyfsat säker produkt för mig som ska undvika gluten och vete, för hur knäppt låter detta "hej! Är den här glassen glutenfri?" 
Men på min resa in i en värld där maten inte får innehålla ett uns gluten, 0 ppm, s.k. naturligt glutenfritt, har jag insett att spannmålsindustrin är stora.

Note: De saker du köper i handeln som är deklarerade glutenfria har enligt en EU-standard rätt att ha ett gränsvärde upp till 20 ppm gluten, därav baseras många av dem på vetestärkelse. 

Många saker som (jag tror att) du inte ens tänker på tas fram ur vete och många av dessa produkter används sedan som sötningsmedel, konsistensgivare m.fl i just glass och i en massa andra matvaror, så oavsett om du/din kropp är intolerant och inte klarar av att ens få i sig spår av vete, eller om du har bestämt dig för att utesluta spannmål ur din kost så finns de lite här och var utan att du har en aning om det.

Nedanstående produkter är till 95% framtagna ur vete om det inte uttryckligen framgår av innehållsdeklarationen att ursprunget är något annat såsom t.ex majs. 
- glukossirap
- fructos-glukossirap
- druvsocker
- maltodextrin
- havre/havregryn även det som är deklarerat "rent".
- plus övriga tillsatser som har sitt ursprung i eller kan ha kommit i kontakt med gluten i processen till en färdig produkt.

Hur känns det för dig? Känner du dig lurad? Jag blev iallafall irriterad och insåg efter detta att nu brinner jag ännu mer för att maten vi får i oss här hemma ska vara ekologisk och med så lite "konstgjorda" tillsatser som möjligt. 

Tillbaka till detta med glass och gluten eller snarare här kommer tips på glass som är glutenfri! (hur udda det än låter).
För oss i Göteborg börjar jag med att tipsa om 
Lejonet & Björnens ekologiska glass (observera att det bara gäller deras ekologiska glass)
Gelato från Råda Säteri, Mölnlycke (Färsk gelato gjord med ekologiska mejerier och socker. Utan smak- och aromtillsatser).

Tack alla som har hjälpt mig med tips på naturligt glutenfri glass runt om i sverige. Listan är senast uppdaterad 20140602 
Men tänk på att det är ändå innehållsdeklarationen på paketen som gäller, ibland ändrar de innehåll.


Sedan kan du göra din egna glass hemma och då har du ju full koll på innehållet oavsett om du har en glassmaskin. Jag brukar göra en enkel och snabb raw glass med min blender genom att mixa frusna bananer med annan frusen frukt och lite kokosmjölk eller varför inte slänga i en sked jordnötssmör tillsammans med de frusna bananerna och lite raw choklad och toppa med raw kakao nibs. Ljuvligt läskande varma dagar! 



...om någon av er har fler tips på glutenfriglass så tipsa mig gärna så att jag kan förlänga listan.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar