2 maj 2014

Gluten- och vetefria Raw Chocolate Mint Squares

Jag gillar Insta! Där finns så många roliga konton att bli inspirerad av när det gäller mat och då speciellt Raw Food. Den senaste inspirationen resulterade i små choklad & mintrutor som är försvinnande goda men helt fria från gluten, vete och mjölkprodukter och speciellt glukossirap. 
Choklad & Mintrutor
Ta fram en form som är ca 15 x 15 cm med raka kanter och klä den med plastfolie i botten för att det ska släppa lätt när den kommer ur frysen.

Chokladen
Till chokladen använde jag (här får du prova dig fram till en konsistens och smak du tycker om) ca 0,5 dl kokosolja som fick smälta tillsammans med en bit ekologisk kakaomassa i vattenbad under omrörning. I kokosoljan blandade jag sedan ner 4 msk ekologiskt kakaopulver (vill du ha kakan 100% raw ska du använda raw kakao i hela receptet) och för att få en mer "vuxen" smak på chokladen tillsatte jag även 2 msk vahlorna kakaopulver som är mycket mörkare och kraftigare smak på än det ordinarie kakaopulvret.
För att få chokladen lite sötare så sötade jag med lite ekologisk kokossirap men det går lika bra att ta kokossocker/agavesirap/dadelsirap (själv tycker jag att dadelsirapen är alldeles för söt). Smaka av!
Flera av varianterna på Insta där smälte de mörk choklad till detta moment, och det går såklart lite snabbare. Häll nu hälften av chokladen i botten på formen och låt den gå så långt ut i kanterna som möjligt. Ställ in i frysen! 

Fyllningen med mintsmak.
Ta ca 2 dl cashewnötter som du har låtit ligga i blöt i ca 1-2h och mixa tillsammans med 1 dl riven kokos. 
Tillsätt ca 1 dl Kokosgrädde, 2 msk kokosolja (smält i vattenbad), 2 dl färsk babyspenat och färska mintblad efter smak (testade dig fram). Mixa allt till fyllningen tills den är slät och krämig. Om du tycker att fyllningen känns för lös så tillsätt lite mer riven kokos. Känns den för tjock tillsätt mer kokosgrädde. 
Häll fyllningen uppepå det frysta chokladlagret, bred ut så att det blir ett så jämnt lager som möjligt och ställ åter in den i frysen.
När fyllningen har stelnat häller du på resterande choklad och ställer in i frysen. Jag lät den stå över natten innan jag skar upp den i lagom stora mumsbitar!

De är försvinnande goda och är perfekta till en kopp kaffe i solen! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar