Igår kväll blev det en väldigt smarrig Fänkålssoppa a la Raw food och det bästa var att även om soppan var kall så blev vi varma av den. Jag mixade 1/4 fänkål, 1/2 rödlök, 1 vitlök och 1 tomat tillsammans. Tillsatte en burk ekologisk kokosmjölk och mixade en stund till, därefter var det dags att ha i lime efter smak, ca 2-3 tsk av min favvokrydda - mangocurry , 1-2 tsk garam masala, färsk hackad koriander och salt. Smaka av och se om du vill tillsätta mer kryddor! Därefter hällde jag soppan i en bunke där jag rörde i en finhackad liten röd paprika, en tomat till och den andra halvan av rödlöken. Jag har sett att i vissa raw food recept värmer de sopporna sakta upp till 42C men det är inget som jag har testat eftersom jag tycker att jag blir gott varm av alla kryddor i sopporna! Den är helt gluten-, vete-, ägg- och laktosfri!
Jag lovade även att lägga ut recept på de smaskiga Raw food kexen, förstagångs inspirationen kommer från ett recept från Erica Palmcrantz Aziz men har sedan dess ändrats på vägen. För att göra dessa kex krävs det tålamod, du kan inte komma på en timme innan att du behöver dem då de tar ca 10 h att tillaga i ugn, samt att du behöver lägga ca 1 dl linfrö i blöt minst 4-6h innan.
Jag börjar med att låta linfröna rinna av i en sil för annars blir kexen för "blöta". Medan de rinner av mixar jag 3,5 dl pumpakärnor i en mixer tills de blir som ett mjöl, sedan fortsätter jag mixa ner en röd eller gul lök (helt efter smak), och därefter tillsätter jag soltorkade tomater eller urkärnade kalamata oliver eller både och och till sist häller jag i de väl avrunna linfröna och låter allt mixas till en välmixad gröt. Gröten ska vara kladdig men ändå seg. Sätt ugnen på 50C, bred ut gröten på ett bakplåtspapper så tunt du kan och ruta gröten med en kniv i lagom lagom storlekar (jag rekommenderar lite mindre kex) och stoppa in plåten i ugnen i 10h. Det är viktigt att vända kexen efter halva tiden och låt dem torka tills de är genomtorra. De är helt gluten-, vete-, ägg- och laktosfria!
Till efterrätt blev det svalkande hemmagjord Raw food glass. Jag mixade banan med färska jordgubbar och lite vaniljpulver och fyllde glassformarna och skjuts in i frysen. Snabbt och enkelt men väldigt läskande och gott. Och nyttiga och laktos- och äggfria!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar