18 augusti 2013

Att inte tåla vete! Att upptäcka raw food.

Då var jag tillbaka i bloggandets värld efter nästan ett års paus och det känns vääääldigt bra. 

Vad hände och varför? Under sommaren förra året kom det till min vetskap, tack vare en trevlig fika hemma hos en lika trevlig tjej, en liten detalj som kunde vara orsaken till min onda mage sedan barnsben. Redan under den senaste bloggperioden 2.0 så började jag utesluta detta och blev successivt bättre, men trots vetskapen så är det ibland svårt att ändra sitt beteende, ibland är suget starkare än den rena faktiska vetskapen. Detta onda lilla ting heter veteprotein och under detta året har jag förkovrat mig i det lite mer medicinskt, gjort en inte så roliga gastroskopi och vet nu att veteprotein får mig att må väldigt dåligt. 

Aha säger många "du är glutenintolerant!! Men ...näääääää inte riktigt tyvärr. 
Det stämmer att jag inte kan äta saker med gluten i då gluten innehåller veteprotein MEN det finns väldigt mycket glutenfria produkter som jag inte heller kan äta då man baserar de flesta glutenfria produkter på glutenfri vetestärkelse som fortfarande innehåller veteprotein, då det är ett bra förtjocknings- och stabiliseringsmedel. 
Det jag äter måste vara HELT fritt från vetestärkelse (0 ppm gluten). Reglerna säger att om stärkelsen kommer från vete skall detta deklareras på förpackningen men självklart finns det undantag som jag måste hålla koll på såsom: stärkelsesirap, glykossirap, fruktos, dextros och maltodextrin av vete och kornbaserad stärkelsesirap m.fl. Men ni anar inte vad fantastiskt skönt det är att INTE gå omkring med konstant uttröttande magvärk och uppsvullen mage, som jag har haft sedan ungefär 7 års ålder. Jag är oerhört tacksam till Johanna som gjorde mig uppmärksam på detta!

Min gluten- och veteintolerans visar sig alltså på ett lite annorlunda sätt som också gör att människor runt omkring mig gärna ifrågasätter min intolerans. Förutom problem med mage och tarm, uppsvälldhet och de mer traditionella symptomen så får jag även en fruktansvärd värk i princip hela kroppen, migrän, kliande utslag m.fl. som inte försvinner när jag enbart äter glutenfritt (enligt EU så får det som kallas glutenfritt innehålla upp till 20ppm gluten).
Om jag får i mig något med gluten/vete så får jag en fruktansvärd värk i kroppen som håller i sig i upp till 5 dagar, en värk som sitter i leder, som kan flytta på sig och vandra i kroppen och jag får en konstant lågmolande huvudvärk.

Nu gör vi gör vi ett stort hopp och landar i slutet av maj i år. Efter en sex veckors lång medicinsk behandling av helt andra orsaker så beslutade jag mig för att göra en "rening av kroppen" av något slag då jag kände mig trött och hängig men visste från början att en fastan var helt utesluten eftersom jag jobbar mer än heltid. Det var då jag plockade fram mitt bokinköp från bokmässan i Göteborg.
 Raw food av Erica Palmcrantz Aziz
-ett lättare liv på tre veckor.
I denna underbara receptbok hämtade jag inspiration för min så kallade vår-detox. Jag är inte en person som kan följa ett recept  exakt och jag får modifiera recepten så att både jag och min sambo kan äta dem.
Vill du börja att äta raw food så rekommenderar jag dig att läsa Ericas bok då den är väldigt informationsrik på vad det är du ger dig in på samt genomsyras av en härlig positiv energi.

Först var jag orolig då jag har, av en dietist för många år sedan blivit klassad med, IBS och hon rekommenderade mig att ta det lugnt med råa grönsaker, så det kändes som jag skulle ge mig ut på lite djupt vatten men jag har aldrig varit rädd för att testa nya saker. Nu ska vi tillägga att jag visste redan från början att jag aldrig skulle kunna äta enbart raw food så jag kallar det "RAW FOOD med en twist" då jag inte kan vara utan kött, så jag bestämde mig för att helt och hållet gå över till ekologiskt, det gällde även alla grönsaker och all frukt ...men ett antal dagar per vecka är helt raw food.

Nu har jag ätit "RAW FOOD med en twist" i exakt 3 månader (med lite problematik under semestern) och mår oförskämt bra. Ska tillägga att jag även slutade med kaffet i samband med starten av raw food (det var tre tuffa huvudvärksdagar). Det jag reagerade mest över efter de fem första veckorna var hur positiv jag kände mig inombords varje morgon jag vaknade, hur eventuella problem som kom i min väg var enkla att ta tag i, ökad stresstålighet, min PMS var nästan helt obefintlig ...jag har helt klart en mycket bättre ork och jag känner mig mycket lyckligare SÅ denna vår-detox har blivit ett sätt för mig att leva där jag njuter av att hitta ny inspiration till recept på olika sätt. Ni kommer att fortsatt sporadiskt framöver kunna hitta recept här.

Och det bästa med Raw Food är att det är naturligt glutenfritt!




1 kommentar:

  1. Kul och intressant läsning. Kanske dags att träffas i verkligheten?

    SvaraRadera