Idag blir det flera nya gluten-, vetestärkelse- och sockerfria recept som jag passade på att provbaka/experimentera fram under lördagen som var en riktig regn och rusk höstdag med våta gator och brandgula träd utanför köksfönstret.
Alla recept blev inte en höjdare, t.ex mina chokladmuffins, som efter en ny provsmakning imorse fortfarande fick dåliga betyg så jag slängde hela satsen. ...de var verkligen inte goda. Men det är bara att försöka igen!
Första receptet ut är ett glutenfritt Frukostbröd som passade utmärkt att rosta.Godkännt av min sambo och väldigt mättande.
Jag blandade 4 dl mandelmjöl med 1 dl kokosmjöl, 3,5 msk fiber husk, 1 tsk salt, 0,5 msk bikarbonat och nästan 5 dl riven ost med mild smak. Sedan vispade jag 10 st ägg så fluffigt det gick och vände slutligen ner mjöl-& ostblandningen i äggsmeten med 2 msk vispgrädde. Jag smörade och "bröade" en avlång form med skalade sesamfrön och bredde ut smeten i formen. Platta gärna till smeten på toppen för en snygga till slutfinish. Grädda i mitten av ugnen i 200C i ca 35min. Känn med en brödsticka och låt limpan vila en stund i formen innan du stjälper upp den.
Detta brödet var väldigt gott att rosta och smakade underbart med philadelphia ost och lite mosade körsbär som sylt på. Nästa gång jag gör det ska jag testa att ha i lite linfrön och brödkryddor för en lite mustigare smak.
Nästa recept som blev bra var lite grövre glutenfria småfranskor på bovetemjöl som jag bakade i bullformar.
Denna gången blandade jag 1,5 dl glutenfritt bovetemjöl med 1 dl mandelmjöl, 2 msk fiberhusk, 1 tsk malt flingsalt, 1/2 dl skalade sesamfrön, 1/4 dl pumpakärnor, 1/4 dl melonkärnor, ca 1 tsk bikarbonat, 1,5 tsk brödkryddor med 1 dl turkisk yoghurt. Blanda ordentligt. Sedan vispade jag 2st ägg och 2 st äggvitor så fluffigt som möjligt och blandade detta med mjölblandningen och 2 msk smält smör till en gröt. Enligt många recept på nätet ska man låta "smeten" vila upp till 5 minuter när man jobbar med fiberhusk för att den ska kunna gå att bearbeta. Där är jag inte så noga. Jag hade tänkt att jag skulle dela dem och rulla dem men jag fick lite bråttom och formade dem mellan två skedar innan jag klickade ut dem i bullpappret och strödde sesamfrön över. De fick vila ett par minuter i formarna innan jag skickade in dem i ugnen på 175C i ca 15 minuter. Det blev ca 12st bullar.
Sedan gjorde vi grymt goda glutenfria plättar/pannkakor till lyxsöndagsfrukost, som serverades med hemmagjord osockrad sylt och vispgrädde.
Mmmm.... Vispa 2 dl grädde 40% och 1 dl gräddmjölk eller gammaldagsmjölk som är lite fetare, tillsammans med 4 ägg, 2 msk fiberhusk, 1 nypa salt och vaniljpulver efter önskan. Låt smeten vila en stund, precis som med en vanlig pannkakssmet, innan du klickar ut smeten i plättlagget. Smeten är lite stabbig så klicka en klick i mitten på varje lagg för den smälter ut. När vi hade vänt på plättarna tryckte vi till en extra gång för att platta ut dem med lyckat resultat. De godaste plättar jag har ätit ...till och med bättre än de med vanligt vetemjöl i. Min sambo experimenterade med sista slatten av smet och hällde i lite smält smör och Vahlrona kakaopulver...jisses vad goda!! Då blev de lite frasigare och med en lätt ljuvlig chokladsmak...mmmm.
Den hemmagjorda sylten som vi fixade snabbt är ett gammalt Pretto-recept sedan vår prettobloggstid. Du tar frysta jordgubbar, frysta körsbär och en liten banan och kör i mixern så får du en fräsch sylt som är lagom söt. Nästan som glass.
Sedan gjorde vi grymt goda glutenfria plättar/pannkakor till lyxsöndagsfrukost, som serverades med hemmagjord osockrad sylt och vispgrädde.
Mmmm.... Vispa 2 dl grädde 40% och 1 dl gräddmjölk eller gammaldagsmjölk som är lite fetare, tillsammans med 4 ägg, 2 msk fiberhusk, 1 nypa salt och vaniljpulver efter önskan. Låt smeten vila en stund, precis som med en vanlig pannkakssmet, innan du klickar ut smeten i plättlagget. Smeten är lite stabbig så klicka en klick i mitten på varje lagg för den smälter ut. När vi hade vänt på plättarna tryckte vi till en extra gång för att platta ut dem med lyckat resultat. De godaste plättar jag har ätit ...till och med bättre än de med vanligt vetemjöl i. Min sambo experimenterade med sista slatten av smet och hällde i lite smält smör och Vahlrona kakaopulver...jisses vad goda!! Då blev de lite frasigare och med en lätt ljuvlig chokladsmak...mmmm.
Den hemmagjorda sylten som vi fixade snabbt är ett gammalt Pretto-recept sedan vår prettobloggstid. Du tar frysta jordgubbar, frysta körsbär och en liten banan och kör i mixern så får du en fräsch sylt som är lagom söt. Nästan som glass.
Eftersom hösten är en härlig tid passade vi även på och tog en 5 kms foto-höstpromenad för att njuta lite extra av helgen. Så vad passade väl bättre efter detta än att värma oss med levande ljus, sockerfri varm choklad och det nybakade bröd med philadelphiaost.
Men nu måste jag sluta blogga, för strax ska vi iväg på en överraskning som min sambo inte alls vet om vad det är ...han vet bara vilken tid han måste vara klar att gå, så nu måste jag hoppa in i duschen!
Mmm... Låter smarrigt med chokladplätrar! Så flitig du är...
SvaraRaderaKram Pernilla