Söndagsstek med kesellasås, hemmagjord lingonsylt utan socker, serverad med brysselkål och ugnstektpotatis.
En nostalgimiddag från barndomen när jag var på besök hos mormor. Skillnaden idag var att såsen innehöll ingen grädde och den hemmagjorda lingonsylten vi gjorde idag innehöll inget socker.
Ta skinksteken och lägg i en lergryta, för att få lite mer sting i den späckade vi den med vitlöksklyftor (ja! jag gillar vitlök). Idag kryddade jag med svartpeppar, vitpeppar, vitlökspeppar, ingefära, vitvinsvinäger och glutenfri soya. Rub it in!
Klyfta en rödlök, ett äpple och skiva morötter och fyll upp med runt omkring skinksteken. Tillsätt någon deciliter vätska, äppeljuice eller vanligt vatten. Lägg på locket och sätt in den i ugnen på 175C tills skinksteken har en innertemperatur på max 75C, det tar ca 1,5h. Ta ut grytan ur ugnen men låt skinksteken ligga kvar i grytan ca 30min innan den skärs upp.
Ta 2 dl av skyn och reducera till hälften, låt svalna lite och vispa sedan ihop det försiktigt med lättkesella, krydda efter smak.
Under tiden skinksteken är i ugnen så fixar du den hemmagjorda och osockrade lingonsylten.
Börja med att ta ett halvt, skalat och urkärnat äpple (söt sort) och tärna i små bitar. Lägg i en kastrull och häll på en skvätt vatten, koka tills äpplena är mjuka och mosa dem. Tillsätt nu lingonen (vi använde frysta lingon) och låt det koka ihop tills det tjocknar, då är sylten klar. Låt svalna till serveringen.
Potatisen ställer du in i ugnen när skinksteken är klar, den tar ca 25min. Skiva potatisen fint, lägg i en rostfri ugnsform, salta & peppra och krydda med de kryddor du tycker om och tror passar. Här hemma hos oss blir det en hel del timjan som används. Ringla max 1 tsk olivolja över potatisen om det är till 2 portioner. Skicka in i ugnen på 200C.
Servera söndagssteken med brysselkål eller haricot verts för en hel klassiker.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar