14 april 2012

Dag14, Frk Blubbs recept blir till & hälsoundersökning

Dag14
Det är bäst att jag redan så här tidigt talar om hur recepten på denna blogg blir till. Jag har alltid älskat att testa, förändra, förbättra, förnya och anpassa recept vilket innebär att några görs helt utifrån mitt egna huvud och smaklökar, andra är gamla recept från mina egna skrivna kokböcker (som bara finns i min bokhylla) och andra är inspiration av många blandade recept som jag stöter på när jag letar runt efter inspiration till min vardagsmat eller helg&fest mat. 
MEN alla recept på denna blogg är recept som har skapats/ blivit till i mitt kök  för MIN viktminskning.


Mat har alltid stått i fokus hos mig, troligtvis för att jag i stort sett har haft ont i magen nästan varje dag sedan jag var 7år. Det resulterade i att jag i tonåren blev en "sökare" - jag kunde inte acceptera att jag skulle ha ont eller knapra magkatarrsmedicin. 
Jag har varit vegetarian, jag har varit klassad som laktosintolerant i 25 år varav 5 år av dem även som glutenintolerant och de första inkluderade de även mjölkallergi. . 


För fyra år sedan sa en dietist till mig "du har inte riktigt den typiska kroppsformen för att vara glutenallergiker..." varav jag tittade på henne, plirade med ögonen o sa "du menar för att jag är rund?" Jag förstod att hon försökte vara finkänslig men jag har aldrig låtsas om att vara något annat än vad jag är oavsett om jag har trivts med det eller inte. Denna underbara och alltid positiva dietist som jag hade möjlighet att träffa under ett par tillfällen, klassifierade till slut mina problem som IBS. 
Jag gick hem med många goda råd om mat som kan vara bra att undvika och som faktiskt har hjälpt!
Samtidigt konstaterade min läkare att jag har gallbesvär, och att jag troligtvis har haft det redan från det att jag var liten. Jag trodde det bara var när man hade passerat 30år m.m. som sådana problem kunde börja men han förklarade att det är ovanligt men att man kan ha det redan från låg ålder. Jag har något som kallas gallgångskramp och reagerar väldigt snabbt på produkter som ägg, gurka, för stora mängder fett, jordgubbar, svamp, en viss mängd päron o lite andra matvaror. 


MEN inget ont som inte för något gott med sig, under alla år med olika restriktioner på mat har jag alltid experimenterat i köket, det har aldrig hindrat mig från att laga vad många tycker är annorlunda eller komplicerad  mat eller bakat för den delen heller. "nöden är uppfinningarnas moder" sägs det, och det stämmer nog och är väl använt av mig.


För 5 veckor sedan gjorde jag en STOR hälsoundersökning, denna hälsoundersökningen var startskottet till min nya resa!




broccoli romanesco

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar