Men det måste såklart vara helt vetefritt och jag har inte fått till något bra mörkt bröd på de mjölsorter som är helt fria från vetestärkelse, alltså de som är helt naturligt glutenfria (0 ppm), förrän igår.
Så idag till frukosten var jag mer än nöjd! Mmmm!
Vetefritt morotsbröd för bakmaskin
Blanda 40 g linfrö • 10 g psylliumfrö • 20 g skalade sesamfrön • 40 g krossat bovete i en skål, slå över 3 dl kokt vatten och låt stå i minst 15 minuter och svälla till en gröt.
Mixa 90 g pumpakärnor och blanda med 30 g nyponskalspulver • 3 st nypor salt • 240 g naturligt glutenfri mjölmix (0 ppm) • 4 g brödkryddor • 4 g torrjäst.
Tillsätt 90 g riven morot • den skållade "gröten" • 60 g mörk sirap (ej brödsirap då det innehåller malt) och 200 g yoghurt.
Sätt igång bakmaskinen! Vår bakmaskin har ett glutenfritt program som tar ca 2h 59 min.
Tänk på att det fungerar olika för olika bakmaskiner eftersom tiden och värmen varierar och är morötterna väldigt saftiga kan du behöva ta mindre yoghurt! Testa dig fram!
Detta brödet är väldigt gott att rosta!
Jag tror även att detta receptet går utmärkt att göra i en avlång bakform med bakplåtspapper i botten. Jag har inte testat det, men jag utgick från ett av mina gamla yoghurtrecept från förr som gjordes just i bakform i ugnen.
Berätta gärna för mig om du testbakar det och hur det blev.
Vad gott det låter! Fast jag med sojaproteinallergi får naturligtvis byta ut yoghurten då.
SvaraRaderaDet är säkerligen inga problem att byta ut till en vanlig yoghurt men se till att den inte är för rinnig. Tror att det skulle fungera bra med en grekisk yoghurt.
RaderaMåste testa!!!
SvaraRaderaVad roligt! Jag ska själv baka en ny omgång idag då det gick åt som smör i solsken här hemma. Berätta gärna hur det gick!
Radera