21 april 2012

Chili, vitlök & citron lax på purjobädd med citronkesella topping, Parmalindad grön sparris i ugn.

Mat mat mat! Jag gillar helgerna för då har jag tid att förkovra mig i matlagandet. Idag blev det en repris från första veckan med FitnessFighten, det är en variant på en laxrätt jag ofta gjorde förr men då med gräddsås. Idén med citronskivorna uppepå lånade jag från Stefans blogg, delvis för att det blev så vackert samt citronen ger en härlig fräscht syrlig ton till laxen och så blir den inte torr uppepå.


Chili, vitlök & citron lax på purjolöksbädd, (före).
Chili, vitlök & citron lax på purjobädd servad med råris och citronkesella topping.
Skiva massor av purjo, till 4 portioner använder jag 200g, lägg dem i botten på en ugnsfast form, lägg laxskivorna uppepå och krydda med chiliflakes, vitlökspeppar och flingsalt. Toppa med citronskivor. Häll över lite citronsaft och skicka in dem i ugnen på 175C, ca 25 min.


Koka råriset med någon krydda som du tycker om, jag skickade i lite vitlökspeppar för att förstärka vitlökssmaken och lite hackad gul lök. Blanda kesella med citronsaft och lite citronzest


Chili, vitlök & citron lax på purjolöksbädd (efter)
Servera med en Tomatsallad! (min sambos specialitét) 
Hacka tomater, blanda med hackad vårlök eller finhackad purjo, kryddgrönt, vitvinsvinäger och lite flingsalt. Vi har en stor bunke färdig i kylen som vi kan ta av.









Idag blev det en liten överraskning innan laxen då jag fixade en snabb förrätt;

Färsk grön sparris lindad med tunna skivor parmaskinka.
Precis så enkelt som det låter! Köp tunna fina färska gröna sparrisar, skär av de träiga delarna på skaftet, linda in dem två och två i tunna tunna parmaskivor och lägg i en ugnsfast form, häll lite citronjos över och skicka in dem i 200C. 
Parmalindad sparris, foto by min sambo.
Medan ni äter dem så sköter sig laxen alldeles själv.


Trevlig lördagkväll!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar