14 augusti 2016

Ljuvligt sega gluten- och vetefria citronkakor

Idag har det varit min bakdag, en dag av avslappning och återhämtning och samtidigt har jag haft roligt, bästa kombinationen.

Dessa kakor, glutenfria och lätt sega citronkakor, fick flest stjärnor och klart godkänt av familjen vid provsmakningen. De ser inte mycket ut för världen men den intensiva citronsmaken är precis så som jag tycker om den.

370 - 400 g Naturligt glutenfritt mjöl
2,5 tsk bakpulver
0,5 tsk bikarbonat
225 g Philadelphiaost, cream cheese
120 g osaltat rumsvarmt smör
300 g strösocker
Citron zest från 2 st citroner
1,5 msk färskpressad citronjuice
0,5 tsk vaniljpulver
1 tsk salt
( gul karamellfärg om man vill)
1 ägg
1 äggula
Florsocker 

Blanda mjöl, bakpulver och bikarbonat.
Rör ihop philadelphiaost och det rumsvarma smöret väl. Vispa därefter i socker, citron zest, citronjuice, vaniljpulver, salt och ev den gula karamellfärgen. Vispa på högsta hastigheten i 2 min tills det är fluffigt och krämigt. 

Tillsätt nu mjölblandningen och vispa in det på lägsta hastigheten. Degen ska vara kladdig. Täck bunken och låt vila i kylskåpet i 5 timmar.

Sätt ugnen på 165C och täck två plåtar med bakplåtspapper. 
Ta en klick av degen, ca 1 msk och rulla till en boll som du sedan rullar i florsocker tills den är helt täckt. Placera bollen på plåten. 
Grädda längst ner i ugnen ca 15-20 min, håll lite koll för de får inte börja bli bruna i kanterna, då har de varit inne för länge, de ska vara lite sega i mitten. 
När de är klara låt de svalna på galler, och innan servering pudra på med florsocker och njut!

På god andraplats kom dessa små söta äpple-smördegs-rosor smaksatta med lemoncurd och mandelmasse som vi njöt med vispad vaniljgrädde.

<script async defer src="//assets.pinterest.com/js/pinit.js"></script>

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar