Pajbotten:
Mari's glutenfria, vetefria & äggfria pajbotten.
2 dl NGF mjölmix
2 dl riven lagrad ost med mycket smak (ex västerbottenost eller cheddar)
75g extrasaltat smör (eller laktosfritt smör)
3 msk filmjölk el annan vätska
Nyp/hacka snabbt ihop alla ingredienser till en pajdeg, överarbeta inte - då blir den seg och kompakt.
Pajskalet ska vila i kylen minst en halvtimme inslagen i plastfolie innan den kavlas/tryckas ut i en form med löstagbara kanter för att gräddas i ca 15 min i 200 grader. Pajskalet ska bli genomgräddat och bara lite gyllenfärgat. Låt svalna helt innan fyllningen läggs i
Det bästa med denna pajdeg är att den går att förbereda och låta vila i kylskåpet ett par dag innan den ska användas.
Fyllning:
Jag fyllde pajen med en fyllning som inte var äggfri men för er som inte kan äta ägg så uteslut bara äggen i fyllningen.
Blanda
2,5 dl créme fraiche
2 -3 uppvispade ägg (kan uteslutas)
Vitlökspeppar
Ett uns chilipulver
Ett uns sött paprikapulver (urtekram)
Finhackad röd lök
Finhackad purjolök
Gräslök eller dill
Klippt rökt lax
En burk röd rom
Mari's varianter av fyllning utan ägg:
Blanda 2,5 dl creme fraiche med
salladskrydda
1tsk curry
sallad
hackad grillad kyckling
eller
1 msk örter
lite vitlök
sallad
tomater
räkor
Mari hälsar att den kan varieras in i det oändliga och går även att äta kall!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar