22 november 2016

Glutenfria lyxiga och enkla cheddarkex

För ett tag sedan bjöd vi hem några vänner på en enklare fest med mingelmat och då gjorde vi dessa försvinnande goda små ostkex som tilltugg till fördrinken.

Lyxiga naturligt glutenfria cheddarkex

230 g riven vällagrad cheddarost
60 g laktosfritt smör (delat i små bitar)
160 g NGF mjölmix
1/2 tsk flingsalt
1/4 tsk finhackad torkad vitlök (granulat)
1/8 tsk rökt paprika
ca 2 tsk isvatten

Lägg alla ingredienser, utom isvattnet, i en matberedare och bearbeta i ca 1 min.
Tillsätt isvattnet och fortsätt att bearbeta i ca 1 min till, tills degen börjar formas till en boll.
Ta ut degen på mjölat bakbord och knåda i ca 20 sek. Forma till en boll och linda in den i plastfolie och låt ligga att vila i kylskåpet i minst 30 min.

Ta 1/3 av degen och kavla ut den ca 3 mm tjock, om den spricker bearbeta den lite till.  Ta ut fina former med små pepparkaksformar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper på och grädda i mitten av ugnen tills de "puffar" upp. 275C i ca 9 min.
OBS! håll koll på färgen så att de inte blir för mörka, de ska vara vackert gyllenfärgade.

Låt dem inte svalna på plåten men låt dem svalna helt innan du lägger dem i en burk för förvaring.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar